Czy warto pomyśleć o magazynie spożywczym?

Każdy z nas robi zakupy. Niekiedy duże, niekiedy małe. Często jednak kupujemy w nadmiarze, a produkty do naszych kulinarnych przebojów upychamy po szafach tak, że później nic nie można znaleźć. Złotym środkiem jest, więc mały magazyn spożywczy inaczej zwany komórką. Ważne by bezpośrednio łączył się z kuchnią bądź aneksem kuchennym, tak, aby nie trzeba było po wszystko dużo chodzić i tracić czas. Jest to dobre miejsce na składowanie nie tylko zakupów, ale urządzeń kuchennych typu roboty kuchenne, blendery i miksery. Dodatkowo zawsze można tak ustawić słoiki z wekami, aby mieć je zawsze pod ręką, zwłaszcza, gdy nie posiadamy oddzielnej piwniczki. Dobrze jest ulokować magazyn w chłodniejszej części domu, gdyż owoce i warzywa czy inna jeszcze żywność dłużej przetrzyma w chłodniejszych warunkach. Kiedy gotujemy coś gorącego, a brakuje nam już miejsca na kuchence, zawsze można włożyć to coś do magazynku spożywczego i nikt się nie oparzy. Zadbać należy, więc o dostateczną ilość półek w takiej komórce. Można je zrobić samemu, wystarczy tylko trochę wyobraźni, wkrętarka i wkręty do drewna. Jak surowiec naszej konstrukcji półek może posłużyć nam odpad drewniany, który pozostał nam po budowie domu. Dobrze, aby w magazynku znajdowało się też okno, które na w razie, co można otworzyć, aby go wywietrzyć, czy zimą wykorzystać mroźne warunki, by ostudzić nasze potrawy. Tak, więc posiadanie nawet małej komórki sprawi, że wszelkie układanie zakupów stanie się przyjemniejsze i praktyczniejsze.

Add a Comment