Blat w kuchni

Blat kuchenny winien być wykonany z trwałych materiałów. Do takich należą blaty z kamienia naturalnego i syntetycznego oraz blaty stalowe. Blaty kamienne dodają kuchni elegancji i wykwintności. Są wyjątkowo trwałe, należą jednak do najdroższych. Blaty najczęściej wykonuje się z granitu, trawertynu, rzadziej z marmuru, gdyż jest kłopotliwy w czyszczeniu. Kamienne blaty mają wiele zalet. Są efektowne, mają trwałość na wiele lat. Kamień zarówno naturalny jak i syntetyczny jest odporny na działanie wody, wysoką temperaturę, zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Łatwo jest je utrzymać w czystości, a drobne rysy samemu można usunąć polerując powierzchnie kamieniem szlifierskim. Blaty kamienne dużo ważą, dlatego szafki kuchenne musza mieć solidna konstrukcję. Blatów kamiennych nie można łączyć bezspoinowo, są zimne w dotyku, a ponadto drogie. Sztuczny kamień co jakiś czas trzeba impregnować. Natomiast blaty stalowe pasują do awangardowych kuchni. Są wykonane ze stali szlachetnej, którą nakleja się na wodoodporną płytę wiórową. Takie blaty są odporne na wysoką temperaturę i wilgoć. Metal należy do higienicznych materiałów, czyli łatwo jest z niego usunąć wszelkie bakterie, ponadto stal jest ognioodporna. Takie blaty wyglądają efektownie w nowoczesnych kuchniach. Stal natomiast nie jest odporna na zarysowanie, wymaga regularnego czyszczenia preparatami do konserwacji stali szlachetnej. Blaty stalowe są drogie, a ponadto należy je wycierać do sucha, by wyglądały ładnie i nie widać było zacieków po wodzie.

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *